FAQ

Vanliga frågor och svar om espresso och espressokoppar.

Hur stor är en espresso?

En espresso är vanligtvis 2-4cl men det går givetvis att göra dubbla eller egna storlekar så länge man har en espressomaskin som klarar av det. Många espressokoppar rymmer dock 8-10cl för att ge lite extra volym och utrymme.

Vad kostar designkoppar för espresso?

Det beror på från vilket varumärke, designer och formgivare du väljer att köpa dina espressokoppar. Det finns väldigt fina espressokoppar från ca 100 kronor styck och uppåt. Men priserna för en enskild espressokopp kan bli betydligt mer och för 200-250 kronor finns flera varumärken representerade.

Hur många espressokoppar behövs?

Hur många espressokoppar du behöver beror helt och hållet på dina behov. Eftersom en espressomaskin ofta är långsam och inte kan göra espresso till ett stort antal gäster brukar det inte behövs någon större uppsättning med koppar. Vi skulle rekommendera att börja med 6 koppar och köpa till fler först när det blir ett behov.

Kan man använda espressokoppar till något annat?

Espressokoppen är vanligtvis gjord i porslin och kan givetvis användas till annat, precis som andra koppar och muggar. De är dock små så det kan vara svårt att hitta alternativa användningsområden.

Om du kommer ihåg volymen på espressokoppen så kan du använda de som mått om du vill. En espressokopp på 10cl kan ersätta decilitermåttet om du inte hittar det.